Friday, June 3, 2011

KENYATAAN DANGKALSAPP

  Kenyataan Naib Presiden SAPP, Dulli marie yang menyebut bahawa pemimpin politik Pakatan Rakyat  dari Semenanjung khasnya Lim Kit Siang dan DAP sebagai mempunyai mentaliti penjajah dalam mengutarakan pandangan berkenaan Sabah kelihatan sangat dangkal. Nampaknya SAPP melalui Dullie cuba menjadi jaguh kampung dan melupakan sejarah bagaimana mereka dahulunya berada bersama kerajaan UMNO-BN dan telah gagal untuk memanfaatkan peluang itu untuk mengubah kedudukan rakyat Sabah khasnya yang mereka wakili melalui Wakil Rakyat mereka ke arah yang lebih baik namun bersekongkol untuk menjajah pemikiran dan harta rakyat. Pengunduran SAPP dari komponen BN lebih disebabkan oleh perasaan tidak puas hati dalam pembahagian jawatan dan kedudukan politik bukannya kerana mahu membela rakyat Sabah secara jitu. Sebagai rakyat Sabah,  walaupun dilahirkan di Semenanjung saya suka mengingatkan Saudara Dullie dan SAPP amnya bahawa politik sentimen akan menemui jalan buntu suatu masa nanti dan kelihatannya masa itu sudah semakin hampir. Jangan sama sekali cuba meneruskan tabiat buruk semasa berada dalam komponen BN sekiranya mahu terus releven kepada perjuangan rakyat sekarang.
  Tidakkah beliau ingat bagaimana SAPP hanya berada di tempat terakhir dalam PRK Batu Sapi walhal Presiden mereka pernah menjadi Ketua Menteri Sabah. Pakatan Rakyat sangat komited untuk membela keseluruhan rakyat Sabah tanpa mengira agama dan keturunan. Walaupun PAS, PKR dan DAP berlainan ideologi, namun kami berjaya mengecilkan saiz perbezaan tersebut dan dapat berkerjasama dan mencapai titik pertemuan demi untuk kebajikan rakyat yang kami wakili malah kami telah membuktikannya di Selangor, Pulau Pinang,Kedah, Kelantan dan Perak sebelum kerajaan PR yang sah dirampas oleh mahkamah UMNO.
Rakyat Sarawak telah membuktikan bahawa istilah parti luar, parti semenanjung dan berbagai istilah ciptaan talibarut UMNO-BN telah pecah dan PR telah menang di 15 kerusi. Apakah Dullie lupa bagaimana parti dominasi cina tempatan telah gagal mendapat sokongan? Kegagalan dan kejayaan bukan disebabkan oleh samada parti tempatan atau semenanjung tetapi rakyat menilai dan mandapati bahawa parti- parti dalam gabungan Pakatan Rakyat dapat melaksanakan pelan pembangunan yang dijanjikan kepada rakyat dengan baik. Kelantangan Lim Kit Siang dan DAP terhadap SAPP tentulah bersebab memandangkan SAPP yang lebih dahulu menonjolkan sikap bongkak mereka. Kenyataan yang dibuat oleh pemimpin-pemimpin SAPP sangat menyinggung perasaan pemimpin PR dan ahli-ahlinya.
  Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Hj. Abdul Hadi Awang semasa membuat ucapan di majlis mengumumkan calon PR dalam PRK Batu Sapi dahulu, telah menegaskan sekiranya PR memerintah, PAS sebagai salah satu rakan utama PR akan memastikan bahawa PR akan melaksanakan pemerintahan yang penuh adil, telus dan dedikasi kepada seluruh rakyat samada Sabah, Sarawak atau Semenanjung. Malah beliau memberi jaminan bahawa PR akan melaksanakan amalan federalisma yang sebenarnya dengan memastikan hasil petroleum sesebuah negeri itu dibelanjakan untuk keperluan samada pembangunan, pendidikan dan sebagainya bagi negeri tersebut terlebih dahulu sebelum diambil oleh Kerajaan Pusat. Jaminan ini bukan semata-mata cakap politik sebagaimana yang pernah diucapkan oleh Presiden SAPP semasa menjawat jawatan Ketua Menteri Sabah dahulu. Sekiranya Dullie dan partinya SAPP benar-benar mahu melaksanakan kebaikan untuk rakyat Sabah maka sudah sampai masanya SAPP memikirkan secara serius tindakan yang bakal dilaksanakan menjelang PRU 13 nanti. Jangan bercakap seolah mahu membela rakyat tetapi bertindak sebaliknya tanpa mempedulikan samada apa yang mereka lakukan akan memberi kesan terhadap perjuangan rakyat dalam usaha menumbangkan UMNO-BN.  Rakyat mempunyai akses yang luas kepada maklumat sekarang ini maka tindakan membodohkan rakyat dengan kenyataan-kenyataan dangkal akan merugikan SAPP sendiri. Memang tidak dapat dinafikan terdapat kalangan rakyat yang terpengaruh dengan politik perkauman seumpama ini namun kita harus menjadi lebih rasional samada mahu membawa rakyat berundur kebelakang atau memacu mereka ke hadapan untuk menumbangkan UMNO-BN dan mengambil alih tampuk pemerintahan agar kita dapat membetulkan segala kerosakan yang telah dilakukan oleh UMNO-BN. Adalah lebih baik Dullie dan SAPP memfokuskan serangan dan propoganda media terhadap UMNO-BN yang menjadi musuh politik bersama  yang sedang cuba dijatuhkan oleh PR dari cuba memecahbelahkan kesepakatan rakyat terhadap PR dalam menghadapi UMNO-BN yang telah merosakkan negara dan rakyat selama sedekad yang lalu. Saya ingin mengutarakan kepada Saudara Dullie dan SAPP agar membantu dan berkerjasama dengan PR secara jujur serta bersungguh-sungguh dalam usaha mengakhiri legasi pemerintahan UMNO-BN samada di peringkat Persekutuan atau negeri Sabah. Dengan menguasai kerajaan Persekutuan sahaja kita dapat mengubah perlembagaan negara yang mengandungi perkara-perkara yang merugikan negeri-negeri dan rakyat seluruhnya. Jangan menjadi seperti orang yang asyik mempertikaikan mana yang lebih dahulu samada ayam atau telur. Sebaliknya fikirlah apa yang boleh dilakukan dengan ayam dan telur tersebut untuk rakyat seluruhnya.

No comments:

Post a Comment